Young One Vera Vogel start actiegroep tegen Zwarte Piet in het theater

schermafbeelding-2017-11-14-om-20-20-45Young One Vera Vogel is onlangs samen met een groep medestudenten van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten onder de naam ‘Theater voor iedereen’ een actie gestart tegen de in Zwolse Theaters geprogrammeerde Mega Sint Show. Hierin is nog steeds sprake van het gebruik van Zwarte Piet.

Wij, The Young Ones, willen bij deze onze onvoorwaardelijke steun uitspreken aan Vera en haar strijd voor gelijkwaardigheid. The Young Ones is van mening dat een racistisch karikatuur als Zwarte Piet anno 2017 absoluut NIET meer kan.

De maatschappelijke discussie rondom zwarte piet is er een van grote omvang die al geruime tijd woedt. In de huidige tijd is het maken of programmeren van een voorstelling die gebruik maakt van deze ‘blackface’ gelijk aan het nemen van stelling in dit debat. Je kunt je niet meer niet uitspreken. De tijden van onwetendheid zijn we met elkaar voorbij. The Young Ones ziet het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om als culturele instelling een standpunt in te nemen in het publieke debat en deze volmondig uit te dragen. Wij doen dat bij deze.

Wij zien radicale gelijkwaardigheid als een van de kernwaarden van The Young Ones en onderschrijven de visie van Vera en de ArtEZ studenten:

“In De Mega Sint Show wordt gebruik gemaakt van ‘de stereotyperende en racistische karikatuur van een tot slaaf gemaakt mens. Dit gaat in tegen het idee waarom dit theater er is: om een plek te bieden waar kunst ervaren kan worden door iedereen. Een plek van verandering en een vrijplaats voor andersdenkenden. Het koloniale denken en de koloniale beelden die daarbij horen hebben volgens ons geen recht van bestaan.”
(Bron: Theaterkrant)

Lees hier het volledige artikel