The Young Ones stopt ermee

Na tien jaar van prachtige producties, samenwerkingen, hordes jongeren, talentvolle makers, bizarre projecten en een aantal verhuizingen stopt Theatergroep The Young Ones ermee in Zwolle. Artistiek leider Jeroen Kriek heeft onlangs te kennen gegeven zijn functie binnen afzienbare tijd neer te leggen, ook is het voor The Young Ones binnen de huidige constructie en middelen onhoudbaar gebleken om op deze voet door te gaan. Theatergroep The Young Ones heeft altijd met veel plezier en passie het onmogelijke mogelijk geprobeerd te maken, vanuit de volle overtuiging dat een plek als dit van groot belang is voor jonge mensen. Maar alles heeft zijn tijd. En zoals we in onze voorstellingen ook meer dan eens naar voren hebben laten komen: iets opheffen is ook een manier om vooruit te komen. Voor ons is het daarom nu noodzakelijk  er een punt achter te zetten, zodat ook weer ruimte kan ontstaan voor iets nieuws. The Young Ones is in de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een gedachtegoed, een beweging. Wij vertrouwen er ten volste op dat deze beweging ook na ons vertrek zijn doorwerking vindt bij al die jonge mensen die bij ons hebben rondgelopen.

terugblik
In de afgelopen 10 jaar heeft de werkwijze en aanpak van The Young Ones een enorme impact gehad op het culturele “maak-klimaat” in Zwolle en Overijssel. Grote producties met veel grote groepen jonge mensen zijn gespeeld in de Theaterkerk en op veel festivals, waaronder Oerol, De Parade en het Stadsfestival. Ook de grote productie Menthol kan terugkijken op een succesvolle tournee langs de vier grote Overijsselse theaters. Artistiek inhoudelijke  projecten in het kader van Eigen Kracht hebben eveneens het levenslicht gezien. Daarbij zijn honderden jongeren in aanraking gekomen met het theater op zeer intensieve wijze; niet alleen als “toneelspeler in de dop”, maar vooral in een fase van “volwassen worden” in een snelle, nieuwe wereld. Alle aspecten die horen bij het “groter worden van jongeren” zijn zichtbaar teruggekomen in alle voorstellingen van The Young Ones.

Door verschillende omstandigheden zoals het gedwongen vertrek uit de Michaelskerk, vervolgens de moeizame (en later gestrande) inburgering bij Odeon de Spiegel wat uiteindelijke leidde tot verhuizing naar de Grote Voort heeft The Young Ones tot een zeer kwetsbare organisatie gemaakt. De organisatie heeft in haar inzet om een duurzame theatervoorziening te bouwen voortdurend te maken met liquiditeitsproblemen, krappe budgetten en moeilijke fysieke omstandigheden. Er is jarenlange roofbouw gepleegd op de personele bezetting met in het bijzonder op de artistieke leider Jeroen Kriek. Het systeem is niet meer werkbaar. En als systemen niet werken, moet je ingrijpen.

theaterwerkplaats
De verhuizing naar de locatie aan de Grote Voort heeft de al aanwezige kwetsbaarheid van de organisatie onder een vergrootglas gelegd en aangetoond dat de houdbaarheidsdatum van The Young Ones –op deze plek en op deze manier- eindig is. Afgezien van de huidige gebrekkige faciliteiten van de loods, is ook gebleken dat het binnen de beschikbare middelen onmogelijk is voor The Young Ones om in haar eentje zo’n duurzame werkplek op te bouwen en te onderhouden. Dat neemt niet weg dat de noodzaak van zo’n vrije theaterwerkplaats met een eigen karakter van groot belang is voor het maken van nieuwe betekenisvolle producties. Zeker met zoveel creatieve opleidingen in de stad Zwolle. Zo’n werkplaats verdient meerdere spelers en gebruikers. We hopen dan ook dat zowel politiek als partners in de stad een manier vinden om deze werkplaats te behouden. Wij zetten ons hier voor in, maar hoe dit gaat lopen, daar hebben we helaas maar beperkte invloed op.

Voor nu is het van belang dat wij zo snel mogelijk de afbouw in gang zetten. Dit proces begint per direct.  The Young Ones heeft dit voorjaar nog een aantal belangrijke activiteiten, zoals de schoolvoorstellingen van Troep en de Young Ones Master. Deze worden nog afgemaakt, maar er zal geen nieuw theaterseizoen komen in 2019/2020. Ook vinden er dit voorjaar geen audities of extra projecten plaats.  Wat er daarna in het verschiet ligt, is nog ongewis.

Wij willen iedereen die in de afgelopen jaren bij ons betrokken is geweest, in welke vorm dan ook, bedanken voor al het vertrouwen, de energie en het samen met ons maken van deze geweldige voorstellingen. Vanzelfsprekend organiseren we nog laatste bijeenkomst waarop we terugkijken op wat voor mooie dingen we met elkaar hebben gedaan de afgelopen jaren en waarbij we vooruit kunnen blikken naar nieuwe plannen, ideeën en ambities.

 

Namens The Young Ones,

Jeroen Kriek, artistiek leider
Niek van der Sprong, waarnemend zakelijk leider
Kelly de Haan, PR & Marketing
Nelleke Simons, strategisch producent
Marjan van Dijk, lid van raad van toezicht

Voor vragen, neem contact op via

Artistiek leider Jeroen Kriek geeft een toelichting aan RTV Oost: