Spelersblog: “Waar gaat The Animals voor jou over?”


The Animals is gebaseerd op Animal Farm, een boek uit 1949, maar een verhaal van alle tijden. Wie de voorstelling gezien heeft zal kunnen bevestigen dat de thematiek van The Animals op meer dan 1 vlak ontzettend actueel is. 

De 45 jonge spelers in The Animals zijn middelpunt van de maatschappij waar deze voorstelling over gaat. Ze leven de ‘nieuwe wereld’, staan er middenin. Daarom vroegen wij aan hen een blogje te schrijven over waar deze voorstelling  eigenlijk over gaat en over wat zij voor dierengedrag herkennen in de wereld van nu. Hieronder een aantal reacties:


maartje kampman – 18 jaar
“Voor mij gaat The Animals over in hoeverre het mogelijk is om een ideale maatschappij te creëren. Mensen beginnen allemaal met goede bedoelingen, maar uiteindelijk gaat het allemaal mis.”

“Het kuddegedrag niet speciaal van een bepaald dier. Ik zie het in hoe mensen uitspraken doen over bijvoorbeeld vluchtelingen uitspraken waar ze het soms niet mee eens zijn, maar toch zeggen omdat de rest van de groep dat ook zegt. Zodat ze er niet buiten vallen en dat alleen komen te staan. Aan de ene kant snap ik het wel dat mensen dat doen, want niemand wil alleen zijn en er niet bij horen. En aan de andere kant vind ook dat je niet bang moet zijn om je eigen mening te uiten wanneer het niet bij de rest van de groep hoort.”

“Voor mij gaat The Animals over in hoeverre het mogelijk is om een ideale maatschappij te creëren.


TheAnimals1_IngvildMolenaar-80
emma vader – 12 jaar

“De Animals gaat er voor mij over dat mensen/dieren niet altijd doen wat ze beloven, dat je dus niet alles moet geloven wat ze zeggen en altijd zelf moet blijven nadenken en dat het belangrijk is dat je staat voor wat je vindt dat goed is.

Degene die ik steeds weer terug zie komen is Napoleon. Ik zou hem met Poetin willen vergelijken want je weet eigenlijk niet wat hij nou werkelijk wil en alleen zijn eigen (soort) mensen staan achter hem. De meeste anderen geloven niet meer in hem/hen. Dit gebeurt al sinds het begin van de mensheid en dit zal nooit veranderen.”jente taborsky – 15 jaar

“Voor mij gaat the Animals over manipulatie, over het klakkeloos overnemen van ideeën, zonder zelf een mening te vormen en over het allemaal gelijk zijn, maar de één toch iets gelijker dan de ander. Ik vond het best heftig hoeveel van dit verhaal herkenbaar is in de wereld van nu. Bijvoorbeeld de schapen: hoe zij alles herhalen wat er wordt gezegd en er verder niet echt over nadenken.  Dit zie je nu ook erg terug, bijvoorbeeld in alle negatieve berichten over vluchtelingen op social media die snel, zonder echt zeker te weten of het wel klopt, als ‘de waarheid’ worden gezien en dus ook worden overgenomen. Ik denk dat het belangrijk is om kritisch naar dat soort dingen te blijven kijken, omdat berichten vaak uit hun context gehaald kunnen worden. Ook zie je terug in de voorstelling dat langzaam steeds meer van de regels nét iets worden aangepast, in het voordeel van de varkens. Iets wat ook veel gebeurt in de wereld van nu.”

Dit zie je nu ook erg terug, bijvoorbeeld in alle negatieve berichten over vluchtelingen op social media die snel, zonder echt zeker te weten of het wel klopt, als ‘de waarheid’ worden gezien en dus ook worden overgenomen.

“Ik denk dat dit een heel actueel verhaal is en dat het ook heel belangrijk is om dit verhaal te vertellen. Om te zorgen dat we kritisch blijven denken en goed om ons heen blijven kijken naar wat er gebeurd in de samenleving.”


TheAnimals1_IngvildMolenaar-119
myrthe brinckman – 15 jaar

“Op de auditie dag begon the excitment het was al snel duidelijk dat ik weer op de plek was waar ik komende maanden wou blijven, ik was thuis. En toen kwam de uitslag…… THE ANIMALS. Ik schreeuwde de hele school bij elkaar (want ik kreeg de uitslag op school). Toen moest ik potverdrie dubbeltjes ook nog een paar weken wachten voor dat ik kon beginnen. Het was het wachten wel waard. Tot nu toe heb ik dan ook een enorme leuke tijd gehad maar ook zwaar en soms lastig. Want voor mij is het thema revolutie een groot woord zeker ook omdat het nu ook best actueel is, eigenlijk komt alles wel aan bod. Vluchtelingen, manipulatie en overname. En nu omdat we steeds dichterbij komen bij de première voel en zie je alles in mekaar vallen, alles valt op zijn plaats. Ik vindt het ook fijn dat we als acteur zo ver gaan in ons karakter als dier, boer of vluchteling.”

“The ANIMALS is mijn eerste “grote” productie and I like it, vooral ook omdat je zo intensief en lang bezig bent met een stuk, ik had eerdere producties wel gedaan maar die waren iets kleiner en dus ook niet zo uitgebreid met kostuum, decor en groep. Maar de spelers, regisseurs en iedereen back stage is top en ik weet zeker dat we er met zijn alle wat moois van gaan maken!!!

ALLE DIEREN ZIJN GELIJK”joelle hilbers – 14 jaar

“Wat gebeurd er als een groep ontevreden mensen de absolute macht krijgen? Animal Farm gaat voor mij over een probleem dat zich steeds herhaalt. Het probleem is dat er in iedere periode iemand de macht grijpt en denkt dat hij/zij het beter kan dan zijn/haar voorganger. Bij Animal Farm is deze persoon te koppelen aan Napoleon. Napoleon grijpt de macht omdat hij vindt dat hij onderdrukt wordt door de boer. Uiteindelijk zorgt Napoleon ervoor dat de dieren weer onderdrukt worden door de varkens. Waarschijnlijk gaat er later weer een revolutie ontstaan onder de dieren van iemand die het weer beter denkt te kunnen en zo ontstaat er een patroon. Dit patroon kun je aan verschillende historische gebeurtenissen koppelen zoals de Russische revolutie, waarop het verhaal ook gebaseerd is. Bij de Russische revolutie grijpen de communisten de macht van Tsaar Nicolaas, wat in eerste instantie niet zo’n raar idee is, maar wanneer Lenin aan de macht komt vraagt een grote groep mensen zich af of het wel echt zoveel beter is dan het regime van de tsaar. Frustrerend dat het keer op keer verkeerd gaat. Wanneer kunnen we in Nederland een revolutie verwachten?”

Het probleem is dat er in iedere periode iemand de macht grijpt en denkt dat hij/zij het beter kan dan zijn/haar voorganger

Welk dierengedrag uit de voorstelling herken jij in de wereld van nu? Wat is daarin het meest opvallend? Waarom? (en wat vind je hiervan?)

“Ik herken de ontevreden dieren in de ontevreden mensen. De ontevreden mensen schuiven hun problemen af op anderen, precies zoals Napoleon dat doet bij de boer. Er zijn bepaalde politieke partijen in Nederland die anderen groeperingen de schuld willen geven van problemen in de maatschappij en daar simpele oplossingen voor bedenken. Zo zijn er mensen die zeggen dat alle buitenlanders Nederland moeten verlaten, hoofddoeken afgeschaft moeten worden en dat vluchtelingen in Europa niet welkom zijn. Ik vind het jammer dat er mensen zijn die zo simpel denken en zich niet goed kunnen verplaatsen in de situatie van een ander.”

Er zijn bepaalde politieke partijen in Nederland die anderen groeperingen de schuld willen geven van problemen in de maatschappij en daar simpele oplossingen voor bedenken.maud mobers – 13 jaar

“De voorstelling “The Animals” gaat over hoe het er in deze wereld aan toe gaat, maar dan anders vormgegeven. “Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn gelijker dan andere dieren”. Dit is precies wat er overal om ons heen gebeurt. Alles wordt heel mooi verteld, maar in werkelijkheid gaat het anders.

In “The Animals” zijn de meeste dieren bang om in opstand te komen tegen de varkens, terwijl veel van hen heel goed weten dat het niet zo hoort te gaan als het gaat.”

Dit is precies wat er overal om ons heen gebeurt. Alles wordt heel mooi verteld, maar in werkelijkheid gaat het anders.

“Het gedrag dat de varkens vertonen zie je dus veel terug in de wereld van nu. Ik vind het naïeve gedrag van de andere dieren hier ook goed op aansluiten, omdat precies hetzelfde in de wereld van nu gebeurt. Als één van de zeven geboden weer wordt aangepast en de varkens zeggen dat het er altijd al zo stond, moet je het zelf wel verkeerd gezien hebben. Maar juist de mensen die naar voren durven te stappen en durven te zeggen dat er iets niet klopt, zijn belangrijk.”sam kwakkel – 12 jaar

“The animals gaat voor mij over een blik te hebben naar die toekomst naar streven wat allemaal beter kan maar als de boer weg is gejaagd of wat dan ook lijkt het allemaal heel mooi maar uiteindelijk……..

Het gaat er over dat  iedereen gelijk is maar sommige gelijker als andere IEDEREEN IS GELIJK ook volgens de grondwet maar waarom hebben we dan met allemaal commentaar op de vluchtelingen dit vind ik heel erg terug te zien in de voorstelling.

Daarom vind ik ook dat napoleon het meest terug komt in onze samenleving in vormen van iedereen: best die vluchtelingen maar niet op mijn boerderij VOL IS VOL.”


TheAnimals1_IngvildMolenaar-39
noor wortelboer – 13 jaar

“Voor mij gaat The Animals vooral over je eigen aandeel in de samenleving. Zoals ezel Rosa in haar eindmonoloog zegt, als sommigen gelijker zijn dan anderen, hoe gelijk ben ik dan? Als je zelf klaagt over de samenleving zoals die is maar niks doet, wat doe je dan eigenlijk? Het gedrag uit de voorstelling wat ik het meest terug zie komen in het echte leven is het gedrag van de schapen. Zeggen wat je wordt opgedragen omdat je simpelweg te dom bent om voor jezelf na te denken, of omdat je bij de rest wil horen. Je komt het overal tegen. Dat vind ik ook het opvallende eraan. Iedereen zegt wel dat hij/zij een eigen mening heeft, maar als je er niks mee doet, heb je dan wel een eigen mening? Als je meegaat met de rest, heb je dan wel een eigen mening? Ikzelf heb wel een eigen mening en ik durf die ook te uiten, en ik vind het bijvoorbeeld erg frustrerend dat alles in een systeem zit en dat alles hetzelfde gaat. Dat mijn leven er waarschijnlijk net zo uit gaat zien als die van 34-jarige Marjan die nu haar kind naar bed aan het sturen is. Doe ik er wat aan? Nee. Omdat er niks aan gedaan kan worden? Geen idee. Ik heb er nooit wat mee gedaan. Heb ik dan een mening? Ben ikzelf gewoon een voorbeeld van mensen waar ik me aan erger? Ik weet het niet.”

Iedereen zegt wel dat hij/zij een eigen mening heeft, maar als je er niks mee doet, heb je dan wel een eigen mening?josefine van kleef – 17 jaar

The Animals lijkt te gaan over een groep boerderijdieren die de boer verjagen en zo vrijheid bereiken. Maar het verhaal gaat over zo veel meer. The Animals gaat over een politiek spelletje tussen macht of geen macht, wat steeds herhaalt wordt. Het laat zien wat macht met een persoon, of in dit geval een dier, kan doen.

Je herkent het dierengedrag echt in de wereld van nu, zodra iemand een grootmacht wordt, ontstaat er een compleet nieuwe machtsverhouding en zijn alle andere inwoners weer gewoon onderdanig en verdwijnt de vrijheid weer als sneeuw voor de zon.

Zodra iemand een grootmacht wordt, ontstaat er een compleet nieuwe machtsverhouding en zijn alle andere inwoners weer gewoon onderdanig en verdwijnt de vrijheid weer als sneeuw voor de zon

Wat je ook erg in de wereld van nu terugziet, zijn de verschillende groepen. ‘Alle dieren zijn gelijk’. Het klinkt zo makkelijk om dit na te streven en echt iedereen gelijk te laten zijn, maar nog steeds worden in onze samenleving groepen mensen gediscrimineerd of buitengesloten. Zo gelijk zijn we dus helemaal niet.

Wie het verhaal kent, komt het natuurlijk heel bekend voor. Maar ik hoop dat we iedereen een spiegel voor kunnen houden, want hoe gek de dieren af en toe zijn, zo ziet de wereld er ook uit.


TheAnimals1_IngvildMolenaar-171
thomas jansen – 18 jaar

“De animals gaat volgens mij over dat we niet achter de feit moeten aanlopen. De we bij ons verstand blijven en dat we niet direct denken van “oh, ze zeggen dat dus zal het wel zo zijn”.

Zoals dat teveel mensen op Geert Wilders stemmen zonder na te denken over de andere stand punten die hij heeft. Het enige waar ze naar luisteren is dat hij de immigranten die uit Syrië komen, uit het land wil hebben en dat spreek veel mensen rond deze tijd en aan de aanslagen in Parijs veel aan dus met dat standpunt stemmen ze op de PVV. En daardoor accepteren we geen nieuwe dingen en culturen. Dan krijg dus ook dat heel wat Syriërs zich aan sluiten bij IS omdat die hun wel het goed kunnen geven. Ook met sociale media nu geloven veel mensen wat er staat terwijl ze niet aan wederhoor doen.”

“De varkens doen me denken aan de politici van nu, want die maken telkens ook nieuwe regels in de wet terwijl ze na mijn idee tegen sommige wetten in de grondwet gaan. dit doen de varkens ook in de animals met de 7 geboden. Ze doen het dan zo dat het wel anders is maar nog net niet tegen de wet gaat. De dieren zelf, die lopen van de ene kant naar de andere kant zonder soms na te denken wat de gevolgen zijn en wat ze eigenlijk zelf willen. Ze geloven ook alles wat Sultan zegt zonder even na te denken dat dit eigenlijk niet kan kloppen. Wij in deze maatschappij zijn net zo. we volgen en geloven ook soms gewoon verhalen die op sociale media komen of door een politicus wordt vertelt zonder dat we erover nadenken of dit wel klopt. Of we dit zelf willen.”

De dieren zelf, die lopen van de ene kant naar de andere kant zonder soms na te denken wat de gevolgen zijn en wat ze eigenlijk zelf willen