Spelersblog: Hoe maak jij de wereld beter?

De cast van ‘Jeanne, de heks van Armagnac’ krijg

t regelmatig de opdracht om hun mening te geven of na te denken over bepaalde onderwerpen die in de voorstelling van belang zijn. Niet alleen duiken de spelers af en toe het biechthok in voor een videoblog, ook schrijven zij zelf blogjes over wat ze meemaken of wat ze vinden. Hieronder lees je de reactie van de acteurs op de volgende vraag/ stelling:

Jeanne d’Arc wilde op haar manier de wereld verbeteren. Als jij een ding zou moeten kiezen, wat zou jij dan doen om de wereld een stukje beter of mooier te maken?

 


KatKatelijne Beukema – 18 jaar
Ik vind het moeilijk te zeggen wat ik zou doen om de wereld iets mooier of beter te maken, maar het lijkt me goed om niet zo veel vooroordelen over elkaar te hebben. Elkaar niet af te kraken afgaande op het uiterlijk van iemand. Eerst meer weten en dan pas oordelen. Als we met z’n allen wat gas terug nemen, wordt de wereld misschien wel ietsjes mooier..

 

 

JetJet Berkman – 13 jaar
Ik zou zorgen dat alles eerlijke verdeeld is. Het geld,eten,kleren,liefde en nog veel meer. Zodat de wereld weer een stukje mooier wordt. Ik denk dat daarmee al heel veel oorlogen en ruzies en crisissen verholpen worden.

 

 


BastienneBastienne Ramos – 11 jaar
Ik vind dat er geen kinderarbeid moet zijn , ik vind het verschrikkelijk dat kinderen kleren maken voor bijv. h&m ! Ik heb een programma gezien waarin een meisje van 6 kleren maakte….. Alle kinderen moeten veilig naar school kunnen gaan en pas als ze afgestudeerd zijn gaan werken.

 


JordiJordi Kwakkel – 17 jaar
Alle hoge heren, premiers, bankieren en ambtenaren een jaartje mee laten draaien en opsluiten in het theater. Daar wordt de wereld zeker een stukje beter en mooier van!

 

 

MelanieMelanie van Eunen – 15 jaar
Als ik iets zou morgen veranderen aan de wereld dan zou dat zijn dat mensen meer zouden genieten. Mensen maken zich teveel zorgen om negatieve dingen en zien daardoor alle kleine geluksmakertjes niet meer. Terwijl juist de kleine dingen ons leven mooi kunnen maken. Hoe ik dat zal veranderen? Daar ga ik nog even over na denken!

 


EnzioEnzio Poldervaart – 14 jaar
Ik vind dat vrijheid van meningsuiting het allerbelangrijkste op deze wereld. als je niet eens mag zeggen wat je denkt of vindt, vind ik dat belachelijk. Dus als ik mij ergens voor in zou moeten zetten, dan is het vrijheid van meningsuiting wereldwijd.(want in Nederland hebben we dat al)

 


JenteJente Taborsky – 12 jaar
Ik zou zorgen dat alle kinderen in arme landen gewoon naar school kunnen. Zo kunnen ze later een goede baan krijgen en kunnen ze beter voor hun gezin zorgen.

 

 

ShanelShanel Beumer – 13 jaar
De wereld een stukje beter te maken. Als je dat is gelukt dan worden de mensen vrolijker. De mens zou dan veranderen. De wereld wordt dan automatisch mooier.

 

 

PascalPascal Franssen – 15 jaar
‘Ik zou de wereld beter maken door alle voedingsstoffen die je nodig hebt als gassen door de lucht te laten zweven zodat iedereen op aarde door in te ademen genoeg binnenkrijgt waardoor er geen hongersnood meer is.’

 

 

LuneLune van der Meulen – 20 jaar
‘Leven en laten leven’ is denk ik wel een goed principe om van uit te gaan. Niet dat je je dan meteen maar moet afsluiten van de rest van de wereld, maar het is goed om eens je vooroordelen opzij te zetten en te realiseren dat , hoewel iemand ergens anders over kan denken, we uiteindelijk allemaal mensen zijn. We doen allemaal maar wat. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar laat elkaar leven.

 

NinaNina van der Hulst – 25 jaar
Ik zou mensen bewust willen maken van het feit dat het een kleine moeite kost om mensen om je heen, en daarbij ook jezelf, te beïnvloeden. Hoe makkelijk je iemands dag nét iets leuker kunt maken, door een glimlach, vriendelijke opmerking, een hand uit te steken, een grapje te maken, iets te ‘geven’. Simpelweg door je open te stellen voor de mensen om je heen en voor wat er om je heen gebeurt. Kleinschalig, maar een goed en makkelijk realiseerbaar begin..


TomTom Strik – 19 jaar

Ik heb er een tijdje over nagedacht maar als je mij vraagt hoe we de wereld een stukje mooier kunnen maken dan is dat eigenlijk door middel van iets heel kleins. Door ‘kanker’ niet als krachtterm of scheldwoord te gebruiken. Als niemand dat woord nog in de mond neemt wat niets te maken heeft met de ziekte zelf dan wordt de wereld vanzelf een stukje mooier. Dat beloof ik.

Oh en waarom zouden we elkaar niet aankijken als we mekaar passeren op de straat? Wanneer ik iemand passeer word ik er altijd vrolijk van als diegene mij een fijn knikje geeft of een zachte ‘hallo’ of ‘goedemorgen’ zegt. Het gaat hier juist om de kleine dingetjes.
Een betere wereld begint bij jezelf.


JuulJuul Spaan – 16 jaar

Als ik iets zou kunnen doen om de wereld een stukje beter te maken, zou ik zorgen dat iedereen er meer over nadenkt wat ze met mensen doen als ze iets tegen iemand zeggen, dat ze meer nadenken over de gevolgen de dingen kunnen hebben. Op die manier denk ik dat er veel minder mensen pijn gedaan worden.

 


Rozemarijn Bloem – 12 jaar
Als ik een ding moest kiezen om de wereld een stukje mooier te maken dan….Zou ik er persoonlijk voor zorgen dat ieder kind op de wereld een fijne jeugd heeft. Want alleen dan bereik je volgens mij dat deze kinderen hun kinderen ook weer een fijne jeugd geven en dan wordt de wereld dus echt een stukje mooier!


Celine Vermeer – 12 jaar
Ik zou vriendelijk zijn. Ik zou elkaar accepteren zoals ze zijn. Ik zou een ander niet pesten. Dan hopen dat ze ook vriendelijk terug zijn. Het zou dan fijn zijn dat ze dan vriendelijk zijn tegen alle andere mensen.

 

Daniel ten Broeke – 14 jaar

GelijkheidMensen moeten gelijk behandelt worden,
evenveel recht om te spreken,
evenveel recht om hun dromen uit telaten uit komen,
evenveel recht om te werken.
kortom gelijkheid
en ik zou dan ook willen dat er ook geen oorlogen meer ,
maar dat hoeft dan ook niet want iedereen is gelijk