Menthol presents: Sylvesters Jammin’ Jazzcats

De roaring twenties, waarin ‘Menthol’ zich afspeelt, worden ook wel de ‘Jazz Age’ genoemd. Het was de periode waarin de jazz en dans muziek haar opwachting maakten, maar ook een periode waarin veel onverdraagzaamheid heerste. Net als Sylvester alias Menthol hadden zwarte jazzmusici in die tijd te maken met openlijk racisme op straat en in de clubs. Menthol zit vol met muziek uit die tijd én met muziek van nu beïnvloed door de ‘Jazz Age’.

Maar liefst vijf van de zeven musici uit ‘Sylvesters Jammin’ Jazzcats’ komen uit de krochten van Overijssel. Als musicus zijn ze actief binnen diverse jazz- en pop bands en producties in Nederland en Duitsland. Ze speelden regelmatig samen in verschillende bezettingen, waaronder het JazzArt Orchestra dat onlangs de Peter Schilperoort Award ontving en veel succes oogst met uitverkochte concerten in Zwolle. Bassist Uli Wentzlaff en drummer/ percussionist Yonga Sun wonnen in 2005 de Dutch Jazz Competition met hun band Robinson, Freitag & Caruso. Trombonist Bert Pfeiffer speelt regelmatig met het Metropole Orkest en is in toenemende mate actief als arrangeur voor verschillende jazz- en klassieke orkesten.

De band worden worden aangevuld met Young Ones-componist Paul Maaswinkel op toetsen, die samen met Laurens van Rooijen ook een deel van de muziek voor de voorstelling Menthol voor zijn rekening neemt.

Tandenpoetsen doen deze ‘cats’ net als Menthol trouwens ook al heel lang, want een blaas- instrument spelen zonder tanden, is als een pianist zonder handen.

 

sylvesters jammin’ jazzcats
Paul Maaswinkel – beats, synths en arrangementen
Laurens van Rooyen – piano en arrangementen
Yonga Sun – drums/percussie
Uli Wentzlaff-Eggebert – contrabas
Tibor Elferink – sax
Jan-Willem te Kiefte – trompet
Bert Pfeiffer – trombone

sylvestersjammin