Blog: Schrijfster Yvon Haan over Jeanne

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de nieuwe winterproductie van The Young Ones: Jeanne, de heks van Armagnac. Op zaterdag 6 oktober gaan de repetities van start. Maar wat je als buitenstaander niet ziet, is dat er een heel proces voo raf gaat aan het maken van zo’n grote voorstelling. Daarom laten wij de komende tijd steeds een van de creatieve makers binnen deze voorstelling aan het woord. Als tweede blog: Tekstschrijfster Yvon Haan over het schrijven van ‘Jeanne, de heks van Armagnac’.

Naam: Yvon Haan
Beroep/ achtergrond: Schrijver, theatermaker, teamleider

”Het onderwerp voor de nieuwe voorstelling is al een tijdje voor de zomervakantie vastgesteld. We besloten Jeanne, de heks van Armagnac te gaan maken, een voorstelling gebaseerd op het leven van Jeanne d’Arc. Een jong meisje dat echt heeft bestaan en grote invloed heeft gehad op de kerk, de politiek en het leven in de Middeleeuwen. Dat vinden we leuk bij Young Ones: jonge mensen die ergens voor gaan. Nietsontziend hun dromen najagen en hun idealen waar maken.

Als je een (theater)tekst gaat schrijven over iemand die echt heeft bestaan, moet je op onderzoek. Dat is leuk om te doen. Ik heb een aantal films bekeken over Jeanne d’ Arc, een boek over haar gelezen en heel veel informatie opgezocht op internet. Terwijl ik materiaal verzamel, begint de lijn van het verhaal zich in mijn hoofd al te vormen. Ik zoek van alles bij elkaar en besluit tijdens dat proces wat ik weer weggooi en wat ik bewaar. Waar ik de geschiedenis volg en waar ik die naar mijn eigen hand zet. Wat straks in het theater stand zal houden en wat niet. En ik zoek naar vragen die onbeantwoord blijven.

ReptitiesJeanneO5nov-70-1024x682

Ik vind het leuk als niet overal een antwoord op is. Ik hou van de gaten in een verhaal, de plekken waar makers, spelers en publiek zelf op zoek moeten (willen) naar de antwoorden. Ik denk dat je- wanneer je als schrijver anderen uit kan dagen zelf op zoek te gaan naar de waarheid in een stuk- je werkelijke betrokkenheid kan creëren. Als je publiek nergens over na hoeft te denken omdat je alle antwoorden in de voorstelling al geeft- kunnen ze achterover zakken en hoeven ze er verder niks mee. Maar waarom zou je theater maken als je niks achterlaat om over na te denken? Zonder moraliserend te zijn (want daar heb ik een hekel aan) wil je natuurlijk wel iets bewerkstelligen bij je publiek. Anders is een voorstelling zinloos, zijn repetities zinloos, is al het harde werk van alle betrokkenen zinloos.

Ik weet nog niet precies welke vragen Jeanne gaat oproepen. Ik heb het einde nog niet geschreven. Het heeft waarschijnlijk te maken met hoe ver je wilt gaan voor je idealen- en of je- als je eenmaal onderweg bent naar je doel- nog wel goed kunt overzien wat goed en fout is. Weet je nog waar je mee bezig bent of weet je alleen nog dat je gáát, omdat dat is wat je je voorgenomen hebt? En is er dan een weg terug? En wat is dat eigenlijk- wat jou drijft? Welke oerkracht neemt bezit van je? Is het in Jeannes geval god, zijn het de heiligen? Is het het kind in haar en is het daarmee uiteindelijk toch gewoon zijzelf? Ik heb de antwoorden niet. Nog niet. En als ik ze bedenk, verraad ik ze niet. Niet in deze blog, maar ook niet in de tekst. Zodat er iets overblijft om over na te denken.


Hier kunnen jullie alvast een kleine teaser lezen uit een van de scènes in het (voorlopige) script!

Jeanne (15 jaar) ligt te woelen in haar slaap.

Heilige 1: Psssst
Heilige 2: Jeanne…
Heilige 3: Jeanne ‘d Arc…
Heilige 5: Luister
Heilige 7: Luister naar wat wij te zeggen hebben
Jeanne: (kreunt) Ga weg
Heilige 8: Wij hebben jou uitgekozen
Alle heiligen:

Iene miene mutte
Tien pond grutten
Iene miene mutte
Tien pond kaas
Iene miene mutte…

(allen wijzen naar Jeanne) IS DE BAAS

Jeanne: Laat me slapen
Heilige 4: Niet zo onbeleefd, boerentroel
Allen: KLEINE HEKS

Jeanne: (wordt wakker) Wie zijn jullie? Wat doen jullie hier? Ga weg!
Heilige 6: Wij zijn de heilige Catharina
Heilige 8: De heilige Margaretha
Heilige 3: De aartsengel Michael
God: En god. Aangenaam.

Allen:
Wij zijn de heiligen
Wij zijn de stemmen in jouw hoofd
En wij zijn de baas

Jeanne: Papa!!! HELP!

Heilige 2: Papa helpt niet
Heilige 1: Papa ziet ons niet
Heilige 5: Papa hoort ons niet
Heilige 6: Jij bent de enige Jeanne
Heilige 4: Jij bent de uitverkorene