Blog: "Je ziet tieners die nooit wat met theater gedaan hebben die er plotseling achter komen dat dit hun passie is."

Op woensdag 20 april stond de Eigen Kracht Theatertour op het Carmel College in Raalte. En laat dit nou net de school zijn waar drie fanatieke Young Ones rondlopen: Pascal, Melanie en Anna. Omdat zij het zo leuk vonden dat het theater een keer naar hun toe kwam, in plaats van zij naar het theater, ontvingen wij al vroeg van tevoren een mailtje. ‘Of ze ons konden helpen met de tour die dag’, luidde de vraag. En dat deden ze!

Maar hoe vonden zij het? En wat vinden ze van Eigen Kracht? En hoe is het om jouw theaterwereldje ineens in de aula van je school aan te treffen? Ze vertellen het in hun blog!

melaniepascalanna-1024x1024

Melanie van Eunen – 15 jaar
Ik, Melanie van Eunen ben nu al drie jaar een Young One. Het begon met ‘De Odyssee van O’ en hierop volgden de film ‘Weltrusten, het wintersprookje ‘Jeanne, de heks van Armagnac’ en de première van ‘Working Class Hero’. Ik voel me dus een echte Young One en dit komt mede door de mensen. De mensen van Theater Young Ones dus. Zij geven mij zoveel kracht en inspiratie. Het is een geweldig iets.

Theater, dat ik sowieso een geweldig iets vind, zag ik woensdag 20 maart van een wel heel andere kant. Voor een dag was ik mede crew lid van het Working Class Hero project. Dit project kwam voor één dag bij mij op school en de leerlingen van de tweede klas HAVO/ VWO speelden voor deze dag in de voorstelling. Ik kan wel zeggen dat ik me een echte Young One voelde op dat moment, maar raar dat het was. Mijn leven bestaat eigenlijk uit twee werelden: het theater leven en het school/werk/vrienden leven. En opeens kwamen deze twee verschillende werelden samen. Het project ‘Working Class Hero’, waar tevens The Froggles in spelen, van Theater Young Ones en Eigen Kracht kwam op mijn school. Mijn school èn ‘mijn’ theater.

Eigen kracht. Iedereen vult deze twee woorden waarschijnlijk heel anders in. En ik vind het geweldig om te weten hoè. En nu moet ik het opeens invullen. Wat ik overigens heel leuk vind. Voor mij is Eigen Kracht dat wat je in je hebt. Dat wat je eigenlijk àltijd al in je hebt, maar nooit echt naar buiten is gekomen. Dat wat altijd vast zat in je lichaam, maar zijn eigen deurklink niet naar beneden kon doen, waardoor het de buitenwereld nog nooit bereikt heeft. In mijn ogen heeft iedereen een Eigen Kracht, maar zelf zie je die niet altijd. Òf misschien moet je die zelfs nog ontdekken, maar het leuke is, het zit er wel. Van goed kunnen tekenen tot het kunnen halen van de hoogste noot, maar ook het behulpzaam zijn naar anderen en jou steentje bijdragen een aan betere wereld. Die Eigen Kracht is er wel, alleen soms is het even zoeken tot dat je ‘m vind.

Bij het Eigen Kracht project ‘Working Class Hero’ dat bij mij op school was en waar dus kinderen van mijn school in speelden heb ik zoveel mooie dingen mogen zien. Ik besefte opeens op wat voor fijne school ik zit en hoe iedereen elkaar respecteert. Dat iedereen elkaar laat doen wat ze leuk vinden. Ik kreeg meerdere malen complimentjes dat het zo’n fijne school was om mee te werken en dat The Froggles het  ook erg leuk vonden. Dit maakt mij blij en zeker trots. De dagen na de voorstelling kwamen er nog een paar keer leerlingen naar mij toe die in de voorstelling hadden gespeeld, om mij te vertellen hoe geweldig ze het wel niet vonden en dat ze het nooit meer zullen vergeten. Het is zo super om te horen dat mensen zo enthousiast zijn over dat wat mij zo blij maakt.

Eigen Kracht en The Young Ones hebben veel gemeen. Bij The Young Ones heb ik geleerd mijn talent te ontwikkelen. Beseffen dat je in je leven dingen moet doen die je graag wilt doen, ook dat heb ik geleerd. Dat wat je bij The Young Ones ontwikkeld, ontdek je eigenlijk bij Eigen Kracht.

Het was super. Spelen in de première en voor een dag mede crew lid mogen zijn van de oh zo geweldige meespeel voorstelling  ‘Working Class Hero’ is toch wel heel tof! Ik ben trots op dat wat er staat en op dat wat er nog zal staan. Trots op de eigen kracht van leerlingen en van iedereen die het nog niet bij zichzelf gevonden heeft. Een trotse Young One. Ja, dat ben ik!

Ontdek je Eigen Kracht en ontwikkel het!


Pascal Franssen – 15 jaar
Ik ben een Young One. Ik speel sinds 2 jaar voorstellingen bij Theater Young Ones wat stuk voor stuk geweldige, bijzondere ervaringen voor mij zijn geweest. Ook buiten de voorstellingen is Theater Young Ones een belangrijke plek voor mij, want het is een van de beste plekken om te zijn.

Nu heeft Theater Young Ones het Eigen Kracht project georganiseerd met de meespeelvoorstelling ‘Working Class Hero’ dat gespeeld wordt door leerlingen van scholen en de band The Froggles. Het is een heel goed project, want hierin leren leerlingen hun eigen kracht kennen op gebied van theater, dans en zang. Ik heb het project een keer van dichtbij mogen meemaken op mijn eigen school: Carmel College Salland in Raalte. Ik zag die dag dat de leerlingen ontdekte dat ze meer konden dan ze dachten. Op die dag ontwikkelde veel leerlingen zich op dat gene dat ze gekozen hadden: theater, dans of zang. Ik denk dat veel leerlingen het een bijzondere dag vonden met veel nieuwe ervaringen die ze waarschijnlijk nooit meer zullen vergeten. Dit project past perfect bij Theater Young Ones, want The Young Ones is een plek waar eigen kracht erg belangrijk is en iedere Young One ontwikkelt zich daar enorm op allerlei manieren. Ik hoop dat dit project de volgende jaren nog door gaat en dat het op nog meer scholen gedaan wordt, want het is namelijk erg mooi wat voor moois dit project aan de leerlingen geeft.

Eigen Kracht is voor mij: doen waar je goed in bent door er alles voor de geven, door in jezelf en anderen te geloven en weten dat je er niet alleen voor staat! 

 

Anna Kamminga – 16 jaar
Ik ben Anna Kamminga en ik ben een Young one. 2 jaar geleden begon ik mijn the Young ones “carrière” bij het eerste wintersprookje ‘Jeroen  de Grote’. Wat ik hierbij heel erg merkte was dat je echt opgenomen werd in de groep en dat je compleet jezelf kon zijn. Dit vond ik geweldig en het jaar daarop ben ik ook weer mee gaan doen aan ‘De Odyssee van O’ en ‘Avenue Liberté’. Afgelopen kerst heb ik ook meegedaan aan ‘Jeanne, de heks van Armangac’ en ik ben nu al weer bezig met repetities voor het nieuwe ‘On tour’. Ik vind het geweldig om mee te spelen bij the Young Ones, en mezelf als “part of the community” te kunnen beschouwen.

Via The Young ones leerde ik ook kennis maken met andere projecten en theatergroepen. Één van die projecten was Eigen Kracht. Een jaar geleden kende ik het alleen nog maar van horen zeggen, maar dit jaar heb ik me er wat meer in verdiept. Eigen kracht is een prachtig project waarbij tieners leren zichzelf meer in hun waarde te stellen en niet bang te zijn om ergens extra goed in te zijn. Eigen kracht geeft kinderen een kans om zichzelf beter te leren kennen en hun kwaliteiten te kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Je ziet tieners die nooit wat met theater gedaan hebben die er plotseling achter komen dat dit hun passie is. Je ziet tieners die nog nooit gezongen hebben en er plotseling achter komen dat ze er hartstikke goed in zijn en het geweldig leuk vinden. Ik vind het vooral mooi om te zien hoe je gewone tieners ziet veranderen zodra ze op het podium staan. Dat is iets wat ik bij mezelf ook herken.  Wat ik vooral bijzonder vond toen Eigen Kracht met de voorstelling ‘Working Class Hero’ op mijn eigen school kwam, was het effect wat zo’n dag heeft op kinderen. Ik zag kinderen waarvan ik normaal weet dat ze erg verlegen zijn en nooit uitbundig zouden doen, opbloeien en los komen. Ik zag kinderen lachen en stralen, en ik zag vooral heel veel plezier. Je kan in hun ogen zien dat dit niet een ervaring is die ze snel gaan vergeten.  Ik was zeer trots als Young One om daar bij te mogen zijn en achter de schermen te helpen als Crewlid bij zo’n gave voorstelling.

Ik vind Eigen Kracht een geweldig project en ik hoop dat het nog jaren door kan gaan. Ik bewonder de mensen die dit project gestart zijn en die het staande houden. Heel veel kinderen hebben geleerd hoe het is om stevig in je schoenen te staan en te denken: ‘Ik mag er zijn.’  En dat vind ik zo bijzonder aan Eigen Kracht.