Blog: Een bijzonder gesprek

MTsiteThe Young Ones maakt in het kader van Theater na de Dam  de voorstelling ‘Ooit de Oorlog’. Elke zondag werken twaalf jonge spelers onder leiding van regisseur Jelle Zijlstra aan een voorstelling over de oorlog, gezien door de ogen van de jonge generatie. Afgelopen week voerden de spelers gesprekken met ouderen die tijdens de oorlog net zo oud waren als zij. Uit deze ontmoetingen ontstaan bijzondere verhalen die de basis vormen voor ‘Ooit de Oorlog’,  te zien op 4 en 5 mei op het terrein van Bevrijdingsfestival Overijssel.

Young One speler Marie Therese schreef over haar ontmoeting met meneer Snijder en de indruk die het op haar maakte.

 

EEN BIJZONDER GESPREK

Op zondag 12 april ben ik samen met yael (een van mijn medespelers) en haar vader, voor The Young Ones en Theater na de Dam naar meneer Gerrit Snijders geweest om te praten over de oorlog. Wij hebben die dag een prachtig, zeer aangrijpend verhaal mogen horen.

De verhalen die meneer Snijders aan ons heeft verteld waren zo eerlijk en oprecht. Zijn leven als klein mannetje van 7 jaar, de beelden die hij nog steeds voor zich ziet en de geluiden die hij nog steeds kan horen als hij eraan denkt. Zijn verhaal begon bij de bombardementen in Arnhem, toen hij bij zijn oma thuis was na een kerkdienst en het huis ineens werd gebombardeerd.

Hier start zijn verhaal over de oorlog. Een verhaal dat mij ontzettend heeft geraakt.

Nadat wij het interview hadden gehad en terug liepen naar de auto besefte ik pas wat ik door andermans ogen had mogen zien en horen. Terwijl meneer Snijders het verhaal vertelde zag ik zijn beelden voor me, hij vertelde zo ongelooflijk mooi. Alles dat hij had gezien, alles dat hij had gehoord van zijn ouders en zuster. Hij vertelde over het bombardement in Arnhem en over zijn 3 dagen lange wandeltocht naar Amsterdam waar alle mensen dachten veilig te zijn, maar in de hongersnood terecht kwamen. Het terug naar huis kunnen na de bevrijding en niets meer hebben.

Ik ben geraakt en heb zoveel geleerd van dit verhaal. Een oorlog valt nooit goed te praten.

– Marie Therese