Blog Amadeus M: koorzang met schreeuwende gitaareffecten

Door: Paul Maaswinkel – componist Amadeus M.

File0106Amadeus M. vertelt het verhaal van de grote componist Wolfgang Amadeus Mozart en dat kan natuurlijk niet zonder muziek. Vorig jaar hadden we een rock’n’roll-band; dit jaar een 7-koppig orkest van Musica Michaelis en een koor bestaande uit de hele cast. Een flinke bezetting om mee uit te pakken dus!

De beste man die centraal staat in de voorstelling heeft ontzettend veel muziek geschreven; vanzelfsprekend dat daar stukken van te horen zijn. Daarnaast komt ook muziek van collega-componisten voorbij zoals van Johann Sebastian Bach (de kleine Mozart moet Bach’s stukken oefenen op piano) en van Antonio Salieri, Mozart’s rivaal.

_MG_9147

Musici van het Zwolse Musica Michaelis vormen het orkest en hebben met hun klassieke achtergrond de perfecte know-how om de sfeer van Mozart’s composities neer te zetten. Maar naast klassieke muziek zitten er ook moderne stijlen in het stuk. Als componist probeer ik een balans te vinden hiertussen, afhankelijk van wat de scene nodig heeft. Soms duiken we bijvoorbeeld helemaal in de waanzin in Mozart’s hoofd, waar zware beats en allerlei effecten naar boven komen. Denk aan vioolsolo’s versterkt met schreeuwende gitaareffecten, lange galmen en echo’s, of rauwe electronische drumgeluiden die de akoestische instrumenten aanvullen.

Dan is er natuurlijk nog het koor. 45 zangers en zangeressen die met elkaar complete 4-stemmige composities zingen. De cast moet hiervoor flink aan de bak, want mooi meerstemmig zingen gaat niet zomaar. Om de groep spelers in drie maanden tot volwaardig koor klaar te stomen, is de koorrepetitie een vast onderdeel van iedere repetitiedag. Rinkie Bartels is als zangcoach hierbij aanwezig. Hij doet de stem-warmingup met het koor en samen studeren we de muziekstukken in. Het oefenen van zo’n stuk begint met de noten voor elke stempartij; vervolgens werken we aan dynamiek (kneiterhard, fluisterzacht en alles daartussenin). Ook de klankkleur van je stem en precieze timing van woorden zijn belangrijk om een goede koorklank neer te zetten. We besteden hier veel aandacht aan, zodat de muziek nog steeds overeind staat als de spelers op de vloer tegelijkertijd ook nog met acteren bezig zijn. Het leuke is dat als de noten eenmaal goed zitten, het acteren de zang een enorme boost gaat geven, omdat acteren en een muziekstuk vol beleving brengen één en hetzelfde ding is. Namelijk: een verhaal vertellen met alle emotie en fysieke beheersing die je daarvoor nodig hebt.

File0018

Amadeus M is van 27 december 2014 t/m 11 januari 2015 te zien.