Troep

v.a. 12 jaar
Schoolvoorstelling + educatie

Regie: Jeroen Kriek                                                                
Tekst: Paul Feld

TROEP is een wonderlijk en spectaculair stadssprookje dat gaat over een gezin met maar liefst dertien kinderen, dat in een woonboot woont. De woonboot ligt aangemeerd aan een vergeten plekje aan de IJssel dat ‘het Vieze Landje’ heet. De dertien kinderen zijn niet echt broertjes en zusjes van elkaar, want Pola, Wanja, Vladimir, Wally, Aznar, Knut, Alke, Mo, Hidde, Nillem, Trijn, Flip en Tuitje hebben allerlei culturele achtergronden en eigenaardigheden. Ze zijn van overal op de wereld bij elkaar gebracht door de idealistische moeder Taat. . De kinderen wonen op de woonboot zonder begeleiding van volwassenen. Pola heeft als oudste de verantwoordelijkheid op zich genomen van de moederrol en de verzorger van het stel. Maar daar nemen de school en de jeugdzorg geen genoegen mee. Zij eisen dat er een volwassene de zorg draagt over het dertiental. Zo niet, dan zullen de kinderen uit elkaar worden gehaald en ieder apart in een opvanghuis, pleeggezin of gesticht worden geplaatst. Onder de hoge druk van een wanhopige gevecht om bij elkaar te blijven neemt de wereld om de kinderen heen steeds surrealistischer vormen aan.

Het jeugdboek TROEP, geschreven door Ilse Bos en bewerkt door Paul Feld, is een hartstochtelijk pleidooi voor hoogst noodzakelijke creatieve kreukelzones en rafelranden, waar mensen van alle leeftijden en culturen elkaar in vrijheid kunnen ontmoeten en buiten het zicht & de controle hun eigen vorm van samenleven kunnen ontwikkelen.

TROEP is een vindingrijk commentaar op een samenleving, waar geen kind, gemeenschap of stukje land zich kan onttrekken aan de greep van de overheid.


VOORSTELLINGSEDUCATIE

De voorstellingseducatie van TROEP bestaat uit een workshop op school (vooraf), een bezoek aan de voorstelling en een nagesprek. Tijdens de workshop worden de leerlingen op een niet alledaagse manier voorbereidt op de voorstelling en nodigen we ze uit om zich te verhouden tot de thematiek uit het verhaal.

 


projectinformatie

Doelgroep: Voortgezet en speciaal onderwijs
Aantal leerlingen: min 60 en max 120
Prijs per leerling: € 15,00 (inclusief educatietraject)
Prijs uitkoop: € 1500,00 (inclusief educatietraject)
Speelperiode: januari 2019

* Bij meer dan 120 leerlingen geldt een meerprijs
* Op alle speeldata wordt de voorstelling twee keer gespeeld: 10.00 uur & 14.00 uur (precieze tijden kunnen worden afgestemd met de school)

Meer informatie & boeken