Tentoonstelling van Emanuel Engelen in het Young Ones Theater
Komende herfstvakantie maken wij de voorstelling Heroin. In een repetitiemarathon van 7 aaneengesloten dagen en nachten werken 24 jongeren volgens de reeds beproefde snelkookpanmethode in het Young Ones Theater toe naar een voorstelling over de uitersten van het nachtleven.
De voorstelling Heroin is deels geïnspireerd op de ervaringen van jong beeldend kunstenaar Emanuel Engelen. Zijn tentoonstelling genaamd Fearless is gedurende de speelperiode vrij (entree = gratis) te bezoeken in het Young Ones Theater.
Fearless
Emanuel Engelen studeerde in 2013 af aan de afdeling Vrije Kunst van ArtEZ in Arnhem. Zijn expositie was dit jaar tot 29 maart 2015 te zien in Museum Arnhem. Emanuel heeft er flink op los geleefd en gebruikte veel harddrugs. De consequentie van dat leven was een steeds groter wordende angststoornis. Deze thematiek vind je terug in het werk dat Emanuel gedurende die tijd heeft gemaakt. Vaak is zijn werk zelfs heel direct een reactie op zijn persoonlijke leven.
Vanuit de behoefte om controle te krijgen in zijn grenzeloze bestaan ontwikkelde Emanuel de installatie Database (2011 – ongoing). Met dit werk probeert hij zijn leven op een systematische wijze te ordenen en mogelijk daarmee beter te begrijpen. Database bestaat momenteel al uit meer dan duizend ervaringen, persoonsbeschrijvingen en beschrijvingen van locaties.
In de zoektocht naar waarom hij dit leven leidde wendde Emanuel zich ook tot zijn vader, wiens buitensporige alcoholgebruik een grote invloed heeft gehad op zijn leven. Hieruit kwam de videoinstallatie Mijn Vader is (2013) voort. Door middel van vier hoofdstukken: De vechter, De acteur, De regisseur en de koning probeert Emanuel dichter bij zijn vader te komen en tegelijkertijd zijn onvrede over zijn drankgebruik aan hem duidelijk te maken.
Tijdens de tentoonstelling Fearless kan de beschouwer de Database met herinneringen inzien. Ook worden andere werken getoond, waaronder de video installatie Mijn Vader is.
Anderen over Fearless
”Het roept verontwaardiging op wanneer je naar aanleiding van Engelen zijn eenzijdige beeld wordt gereduceerd tot enkele basale kenmerken. Bovendien wekt de onverbloemde manier waarop hij intieme, soms genânte, voorvallen beschrijft een plaatsvervangende schaamte op.
Tegelijkertijd schuilt de kracht van het werk in deze openheid, omdat het relativerende vragen oproept; In hoeverre kunnen we elkaar echt kennen? En hoe openlijk en oprecht geven wij een beeld van onszelf weer?
Hoewel hij vaak de grenzen opzoekt en provoceert, werpt Engelen met zijn persoonlijke en zeer subjectieve werk nieuw licht op universele thema’s, zoals sociale taboes, en actuele ontwikkelingen met betrekking tot privacy in onze gedigitaliseerde wereld. Hiervoor geeft hij zijn publiek onbevreesd zijn gehele leven prijs; ‘Ik heb de inhoud van mijn hoofd uitgeprint’, aldus Engelen.”
Bron: Metropolism.com
Lees hier het hele artikel